تخفیفات ویژه روسیه فشار مضاعف بر صنعت پتروشیمی کشور وارد کرد

صفحه اصلی نشست ها و رویداد ها

تخفیفات ویژه روسیه فشار مضاعف بر صنعت پتروشیمی کشور وارد کرد

محمد پورتدین کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد: نرخ قبلی خوراک پتروشیمی به صرفه‌تر بوده و روی این نرخ کار کارشناسی رخ داده بود. متاسفانه این افزایش نرخ غیر کارشناسی بوده و از سویی قیمت‌های جهانی نیز رو به بالا نبوده که این مسئله را پوشش دهد، روسیه هم تخفیفات ویژه‌ای داده و فشار مضاعف بر این صنعت تحمیل کرد.

محمد پورتدین کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با خبرنگار کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران در رابطه با افزایش نرخ خوراک پتروشیمی و تاثیر آن بر فعالان این صنعت گفت: معتقدم نرخ خوراک پتروشیمی به شدت بالا و غیر کارشناسی است، در حقیقت از قیمت فوب خلیج فارس نیز بالاتر بوده و همین عامل سبب شده تا تولید برای تولیدکنندگان غیرصرفه شود. اما در این میان اتفاقاتی در سطح جهان نیز رخ داد که به بدتر شدن این شرایط دامن زد.

او با اشاره به درگیری میان روسیه و اوکراین اظهار کرد: با وجود درگیری که میان این دو کشور وجود دارد روسیه محصولات خود از جمله آمونیاک، اوره و... را با تخفیفات بسیار زیاد به مشتریان خود می‌فروشد. قیمت‌های جهانی کاهش یافته و شرکت‌های بزرگ نیز محصولات خود را با اعتبارات خاص به مشتریان ارائه می‌دهند و یک رقابت معکوس در سطح جهان ایجاد شده؛ این مهم به ضرر صنعت ما بوده و ضربه‌ای هم که دولت اخیرا با افزایش نرخ خوراک پتروشیمی زد مزید بر علت شد.

پورتدین کارشناس بازار سهام در ادامه تصریح کرد: این مسئله در درجه نخست برای متانول سازها غیر صرفه و در درجه دوم نیز برای اوره سازها مشکل ایجاد کرد. به طور کلی صنعت پتروشیمی بسیار بزرگ بوده و کشور ما نیز تولیدکننده عمده نفت و گاز جهان محسوب می‌شود. معتقدم در بازه بلند مدت دولت نیز متضرر خواهد شد. در کوتاه مدت سهامداران و تولیدکنندگان با ضرر موجه خواهند شد، در شرایط تحریمی چشم دولت به صنایع ارز آور است چنانچه این روند ادامه پیدا کند با مشکلات بسیاری مواجه خواهند شد.

افزایش نرخ خوراک پتروشیمی غیر کارشناسی بود

او با اشاره به اینکه همان نرخ قبلی خوراک پتروشیمی به صرفه‌تر بوده و روی این نرخ کار کارشناسی رخ داده بوده افزود: متاسفانه این افزایش نرخ غیر کارشناسی بوده و از سویی قیمت‌های جهانی نیز رو به بالا نبوده که این مسئله را پوشش دهد، روسیه هم تخفیفات ویژه‌ای داده و فشار مضاعف بر این صنعت تحمیل کرد.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به نامه دبیر کل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران خطاب به معاون اول ریاست جمهوری در خصوص افزایش نرخ خوراک پتروشیمی گفت: این گونه اقدامات بسیار مفید و راهگشا بوده و قطعا آگاهی بخش خواهد بود. در صنعت متانول ساز 2 سال تلاش شد تا شرایط مطلوب شود از سویی اوره سازهای ما نیز وضعیت بسیار خوبی داشتند، معتقدم باید تمامی افراد مطلع شوند چنانچه دولت نتواند ارز مورد نیاز صنایع مهمی همچون داروسازی را تامین کند نشات گرفته از همین تصمیمات غیر کارشناسی است.

محمد پورتدین در پاسخ به این پرسش که آیا با وجود این شرایط سرمایه‌گذاری در صنایع پتروشیمی را توصیه می‌کند یا خیر گفت: برخی از صنایع از چنان کیفیت سود سازی مطلوبی برخوردار هستند که اگر افراد سهامداری کنند سود قابل قبولی خواهند داشت. از جمله این صنایع، صنعت پتروشیمی بوده که سود محور محسوب می‌شود. ما می‌بینیم که سهامداران عمده این صنعت حتی در زمان روند نزولی بازار نیز از این سهام حمایت کرده‌اند؛ باید در پرتفو هر سهامدار حداقل یک سهام از صنعت پتروشیمی باشد.